Dennie Kuik
Hoger in
zoekmachines?
DENNIE KUIK vertelt je alles over zoekmachine optimalisatie! Vraag nu de gratis zoekmachine optimalisatie scan aan en ontdek hoe jouw website beter scoort!

Nu aanvragen
Search here:
Ik help u graag! +31 6-5575 8327

Blog

Home > Blog: Onderwerpen  > Bloggen  > Hé verdorie! Hoe begin ik een blog? Met een idee natuurlijk!
blog-starten

Oh nee. Ik een blog maken. Maar ik ben toch helemaal niet technisch. Wat nu?

Pak een stuk papier en pen, we gaan brainstormen. Welk soort blog wil ik starten is de eerste vraag die jij je moet stellen. Zijn er verschillen in blogs dan?

soorten-blogs

soorten-blogs

De verschillen in blogs

Blogs zijn onder te verdelen in 2 smaken. Je hebt een niche (duur woord voor onderwerp gericht) blog en lifestyle blog.

Niche blog

In een onderwerp gerelateerd blog (niche) wordt er maar geblogd over één enkel onderwerp of groep van dezelfde onderwerpen. Blogtip.nl is voorbeeld een niche blog. Ik blog namelijk alleen maar over blogtips en alle aanverwante zaken die helpen jou blog aanzienlijk te verbeteren. Hieronder kunnen dan wel weer sub onderdelen worden geplaatst.

Lifestyle blog

Of wil je een lifestyle blog starten. Een lifestyle blog is een blog waarin je over allerlei zaken kunt bloggen. Je zit met een lifestyle blog niet aan onderwerp vast en blogt over dingen die jou het meeste aanspreken.

“Onderzoek vooraf doen” waarom dan?

Je wilt gaan starten met bloggen! En je wilt natuurlijk ook dat je blog succesvol is of in elk geval wordt. Ook wil je natuurlijk graag dat je blog de nodige lezers krijgt en dat dit aantal blijft groeien. Dan is het verstandig een plan van aanpak te maken. En dit ook voor jezelf te documenteren zodat je er nog meer inzicht in krijgt.

Probeer je te verdiepen in je lezers. Waar zijn hun naar opzoek! Hoe zou je zelf de informatie opzoeken waarover jij je blog wilt beginnen? Met deze vraag is het verstandig om je plan van aanpak mee te beginnen. In dit voorbeeld gaan we er van uit om te starten met een Niche blog. Pak een stapeltje post-it notes, en begin met op elk blaadje een vraag te schrijven over wat jou bezoeker verwacht van jou blog en wilt weten als die zoekt naar informatie over het onderwerp.

Stel: Jij wilt een blog maken over je bloemschikcursus die je geeft en wilt deze ook aanbieden op deze website. Ga dan na wat jouw toekomstige deelnemer allemaal wilt weten!

flowchart website

flowchart website

Overdenk dit goed en brainstorm hier net zolang over dat je alle mogelijke vragen hebt opgeschreven.

Het kiezen van een domeinnaam

Als jij in onze belangrijkste en meest gebruikte zoekmachine Google zoekt naar iets op internet zie je vlak onder de zoekbalk nog boven de zoekresultaten het aantal gevonden woorden in deze zoekresultaten. Het is daarbij van belang dat je probeert het meest gebruikte zoekwoord in je domeinnaam te laten terugkomen. Google vind het toch nog steeds fijn om de zoekwoorden die in een domeinnaam zitten voorhand te geven op andere websites met hetzelfde onderwerp. Hierbij tellen in Nederland de .nl domeinnamen net iets zwaarder als bijvoorbeeld een .com of .eu domeinnaam. Start jij dus een blog over een bloemschikcursus bijvoorbeeld dan is bloemschikken.nl voor jou een goede domeinnaam. In de meeste gevallen is er iemand anders ook al op het idee gekomen wat jij hebt of een soortgelijk idee waardoor bloemschikken.nl al bezet is. Jou niche blog over bloemschikken eindigt dan niet. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om je domeinnaam uit te breiden met een ander zoekwoord of een woord waardoor de domeinnaam aantrekkelijker wordt. Denk hierbij aan aantrekkelijker om om te klikken. Aantrekkelijker om uit te spreken en vooral aantrekkelijker voor te onthouden. Ikzelf heb hierbij een voorkeur voor het zoekwoord in de domeinnaam te verwerken. Zou ik een niche blog starten over bloemschikken met een bijbehorende cursus zou ik kiezen voor de domeinnaam lerenbloemschikken.nl Mensen die in Google zoeken naar “leren bloemschikken” zullen sneller op je blog belanden als dat jij een domeinnaam zou kiezen waar deze zoekwoorden niet in zitten.

De indeling van je blog

Hoe ga jij je website indelen? Dat is het volgende waarover je gaat brainstormen. Hoe lijd jij je bezoekers/deelnemers/potentiële klanten door je website heen. Hou hierbij in acht dat je lezer maar een artikel tegelijk kan lezen. Een logische volgorde is dus wenselijk en vooral ook overzichtelijk. Aan de hand van je gemaakte flowchart zou ik ook de hiërarchie van je website maken. Pak wat Post-iT notitieblaadjes en een pen en schrijf de belangrijkste vragen van bovenstaand voorbeeld elk op een aparte notitie.

website-indeling

website-indeling

Je hebt nu de indeling van je website in grote lijnen al vastgelegd met een volgorde die voor iedereen duidelijk moet zijn. Stel het je voor alsof je in een winkel loopt met een vaste looprichting. Een goed voorbeeld hiervan is de Ikea natuurlijk waar je niet ofwel bijna niet er aan ontkomt elk product te bekijken in de winkel alvorens je aan de kassa geraakt. Probeer zo ook je lezer van je webite te sturen langs een logisch pad en langs alle voor jou belangrijke artikelen waarin jij je klant probeert over te halen (lees als lekker maken) tot aankoop van jou product. Gebruik ook deze structuur in de menu’s en indeling van je website.

opbouw-website-voorbeeld

opbouw-website-voorbeeld

Website laten bouwen of kiezen voor een bestaande template

Heb jij een groot budget kun je er voor kiezen het thema van je WordPress website vanaf de grond af te ontwikkelen of te laten ontwerpen door een WordPress webdesigner. Echter tegenwoordig zijn er al een hoop jasjes gemaakt die je gewoon kunt kopen en aanpassen. Wil jij klein starten zou ik je aanraden een WordPress layout te kopen en deze aan te passen naar wens.

WordPress leren! Is dat dan echt nodig?

Ja. Je wilt je website natuurlijk zelf beheren. Kun je dat niet zul je voor elke verandering naar een webmaster moeten stappen. Ik kan je alvast meegeven dat je dit dan snel opgeeft als je voor elke letter die je wilt veranderen je webmaster moet raadplegen. Naast dat dit een hele dure geschiedenis wordt is het vaak ook een heel gedoe. En zelf WordPress leren is helemaal zo moeilijk niet. Er zijn allerhande tutorials te vinden op Youtube die je precies stap voor stap uitleggen hoe je iets moet doen of volg een online WordPress cursus. Besteed er wat tijd aan en gaandeweg leer je er vanzelf een hoop bij.

De grote opening van je website

Wanneer kan dan eindelijk mijn website online? Binnen een 2tal weken moet dit gerealiseerd zijn. Je hebt een domeinnaam voor je website en de informatie wat op je website moet komen. Besteed een paar dagen aan het leren van WordPress en kies een thema uit. Let hierbij op dat je kiest voor een lichtgewicht thema dat er toch professioneel uitziet.

2 Comments

  • november 28, 2016at12:23 pm

    Hallo Dennie,

    Wat je schreef over zelf een blog maken en de informatie daarna die ook over bloggen en blog maken gaat is erg welkom. Ik wil graag een blog schrijven. En zeker als je daar geld mee kunt verdienen, zoals je schreef (maar verder niet uitlegde wanneer het geld begint binnen te rollen). Ik stel vast dat ik veel meer gedetailleerde informatie nodig heb om aan de gang te komen.

Geef jouw mening!