Dennie Kuik
Hoger in
zoekmachines?
DENNIE KUIK vertelt je alles over zoekmachine optimalisatie! Vraag nu de gratis zoekmachine optimalisatie scan aan en ontdek hoe jouw website beter scoort!

Nu aanvragen
Search here:
Ik help u graag! +31 6-5575 8327

Blog

Home > Blog: Onderwerpen  > zoekmachine optimalisatie (SEO)  > Zoekmachine optimalisatie in 2017 zelf doen!
zoekmachine-optimalisatie

Het hele internet staat er vol mee, typ jij “zoekmachine optimalisatie” ook wel SEO genoemd in de Google zoekbalk vind je het ene optimalisatie bedrijf na het andere. Sommigen noemen het SEO optimalisatie, andere weer zoekmachine optimalisatie en in veel gevallen kom je ook zoekmachine optimisatie tegen. Ja die laatste begrijp ikzelf ook niet zo goed, maar dat terzijde.

Zoekmachine optimalisatie ook in 2017 een hot item!

Feit is zoekmachine optimalisatie is hot en dat blijft het in 2017 ook nog waardoor deze bedrijven als paddenstoelen uit de grond ploppen. Ze bieden de meest dure pakketten aan waarbij ze echt geen garanties kunnen geven al doen de meeste dat wel. Een hoop van dit geld kun je echter besparen door zelf deze werkzaamheden uit te voeren of misschien wel een wat slimmer personeels-lid met een beetje technisch inzicht uit uw eigen organisatie met deze werkzaamheden op te zadelen. Delegeren zoals men dat zo mooi heeft benaamd.

SEO ?! Iedereen kan het leren!

Zoekmachine optimalisatie is helemaal zo moeilijk niet om te leren, zeker de basis beginselen niet. Wil je het echter helemaal uitmelken zou ik toch ervoor kiezen dit uit te besteden. Echter wilt u gewoon al een goede positie verkrijgen in de zoekmachine, helpen mijn volgende tips u een heel eind op weg. Ik kan het ook, waarom u dus niet! Leest u ook eens mijn bericht  over SEO termen die je beslist moet weten.

Stap voor stap je website optimaliseren door eerst te meten!

Meten is weten bij zoekmachine optimalisatie! Er zijn verschillende tools hoe je je website kunt meten echter mijn voorkeur heeft de tool van GTmetrix. Ze bieden ook een WordPress plugin die u kunt installeren zonder dat dit nadelig gaat zijn op uw website snelheid. Sommige plugins doen meer schade aan je website dan dat het oplevert, Let hier op en installeer niet teveel plugins op je website. Heb je jou website dan gemeten in snelheid dan geeft deze tool gelijk de punten aan waarop jij kunt verbeteren.

GTmetrix maakt gebruik van een aantal factoren waarop gemeten wordt. De belangrijkste hierin zijn die van Google pagespeed en Yslow van Yahoo. U kunt deze ook los gebruiken indien u wenst. Alleen is er voor Yslow geen webtool waarmee u dit kunt meten maar alleen een browser toevoeging. Waardoor bovenstaande website voor mij net iets makkelijker werkt als 2 losse tools.

WordPress website optimaliseren

Is jou website gebouwd op het WordPress CMS dan kom je “out of the box” zoals ze dat noemen al een heel eind. Echter een aantal kleine toevoegingen in de vorm van plugins is zeker een must. Denk nou niet omdat experts zeggen dat WordPress out of the box al prima is dat je verder niets meer hoeft te doen.

WordPress zoekmachine optimalisatie plugins die iedere blog moet hebben

Hieronder een opsomming van plugins die elke WordPress blog zeker zou moeten hebben. Je kunt heden te dagen niet meer zonder onderstaande plugins. Kan jij onderstaande plugins nog niet zou ik zeker vandaag al beginnen hier verandering in te brengen.

Yoast SEO WordPress plugin

Yoast SEO plugin Na het installeren van deze plugin zie je gelijk dat je bij berichten en pagina’s aanmaken een tal van opties erbij krijgt onderin je scherm. De plugin van Yoast meet daar aan de hand van een aantal factoren of je bericht voldoet aan de huidige zoekmachien optimalisatie normen en geeft verbeteringen aan daar waar het kan.

Yoast seo is geen wonder plugin die gelijk ervoor zorgt dat je website op pagina één van Google staat maar het is één van de hulpmiddelen die je zeker als WordPress website eigenaar moet kennen. Yoast meet aan de hand van rode, oranje en groene bolletjes de volgende factoren van je geschreven blog artikelen.

 • Deze pagina heeft geen afbeeldingen, overweeg geschikte afbeeldingen toe te voegen.
 • Redelijke SEO-score De slug van deze pagina is wat lang, overweeg om deze in te korten.
 • Redelijke SEO-score De paginatitel is groter van het toonbare limiet.
 • Goede SEO-score Deze pagina heeft 0 nofollow link(s) en 5 normale uitgaande link(s).
 • Goede SEO-score Het sleutelwoord komt voor in de eerste alinea van het bericht.
 • Goede SEO-score De trefwoord-dichtheid is 0.9%, wat goed is. Het trefwoord is 5 keer gevonden.
 • Goede SEO-score De meta-omschrijving bevat het focus-trefwoord.
 • Goede SEO-score The length of the meta description is sufficient.
 • Goede SEO-score Trefwoord/trefwoorden-zin verschijnt in 1 (van de 6) ondertitels van de tekst. Hoewel het geen grote rol speelt in de zoekresultaten, helpt het wel.
 • Goede SEO-score De tekst bevat 573 woorden. Dit is meer dan, of gelijk aan, het aangeraden minimum aantal van 300 woorden.
 • Goede SEO-score De SEO-paginatitel bevat het focustrefwoord aan het begin, wat de rankings ten goede komt.
 • Goede SEO-score Het focus-trefwoord komt voor in de URL voor deze pagina.
 • Goede SEO-score Je hebt dit trefwoord nog nooit eerder gebruikt, heel goed.

Hoe meer bolletjes jij groen krijgt door je berichten te verbeteren aan de hand van bovenstaande lijst des te beter wordt je bericht voor de zoekmachines. Als tip wil ik je nog meegeven vooral je bericht eerst te schrijven en niet teveel focus te leggen op de bolletjes. Pas als jij je artikel helemaal hebt geschreven ga je kijken waar je kunt verbeteren zonder dat je raar geformuleerde artikelen krijgt. Schrijf voor je bezoeker!

W3 Total cache

Nu je weet dat je met bovenstaande plugin al een hoop van je artikelen aanzienlijk kunt verbeteren voor je zoekmachine optimalisatie is het nodig ook iets nog aan je website snelheid te verbeteren. W3 total cache komt je hier op een aantal vlakken tegenmoet. Je zult merken dat je na het installeren en ook goed instellen van deze plugin gelijk beter scoort als je gaat meten met GTmetrix.

Hoe stel ik de W3 Total cache plugin goed in

wordpress-w3-total-cache-menuAls je w3 total cache geinstalleerd hebt zie je een aantal opties in het linker menu onder het kopje performance. Je vindt er submenu’s zoals:

 • General settings
 • Pagina Cache
 • Minify
 • Database Cache
 • Object Cache
 • Browser Cache

Om te beginnen na het installeren kies je in je linker menu voor Performance en dan General settings of algemene instellingen.

 

 

Je zet het vinkje aan bij pagina cache en kiest voor Disk enhanced bij page cache methode voor deze plugin in te schakelen voor jou WordPress website.

pagina-cache-wordpress

Pagina cache W3 total cache WordPress

Minify JS, CSS en HTML

De volgende instelling is om van JS, CSS en  HTML bestanden één bestand te maken en een aantal dingen te verwijderen die niet direct nodig zijn zoals comments en info in deze bestanden. Je zet het vinkje bij minify en de minify mode zet je op automatisch. Als cache methode kiezen we ook hier voor disk enhanced. Daarna wordt er gevraagd welke HTML, JS en CSS minifyer je wilt gebruiken.

Ik zou voor te beginnen deze op default en standaard laten staan en hier achteraf eens mee te spelen en kijken of deze opties voor jou website beter werken. Vergeet wel niet elke keer te meten nadat je een verandering doorvoert zodat je kunt zien wat het met je website doet als je er iets in veranderd.

Soms kan het voorkomen dat elementen van je website niet meer of niet meer goed werken na het instellen van één van de 3 minify opties. Je kunt dan beter deze optie uitzetten waarbij de problemen zijn ontstaan.

minify-wordpress

Minify JS, CSS, HTML wordpress

 

Database cache

Database cache is een manier om de SQL database van je website te cachen. Cachen betekend dat er een stukje van de website lokaal wordt opgeslagen bij de gebruiker. Bij een tweede bezoek aan jou website door deze gebruiker laad de website een stuk sneller door het ophalen van deze lokaal opgeslagen bestanden.

database-cache-wordpress

Database cache WordPress

Browser Cache

Browser cache is een manier waar je veel winst mee kan behalen. Eender welke website jij draait, je zou altijd gebruik moeten maken van Browser cache. Je zegt tegen de webbrowser van je website gebruiker dat er elementen op je website zijn die ge-cached kunnen worden. Denk hierbij aan JS en CSS bestanden die vaker op je website worden gebruikt die dan niet bij elke pagina die de gebruiker aanklikt opnieuw ingeladen hoeven te worden.

browser-cache-wordpress

Browser cache wordpress

Overige W3 TOTAL cache instellingen

Heb jij bovenstaande instellingen gedaan ben ik ervan overtuigd dat dit al een grote impact heeft gehad voor je website. Verder wordt er nog een optie geboden voor het koppelen van een CDN netwerk. Heb jij nog geen CDN netwerk kijk dan snel bij de volgende stap waarin ik je leer hoe je GRATIS een CDN netwerk kan gebruiken voor jou website waardoor je website snelheid nog meer zal verbeteren. Ook krijg je er een gratis SSL certificaat die elke website tegenwoordig zou moeten hebben!

Veranderingen op je website niet zichtbaar

empty-all-caches-wordpress

empty all caches WordPress

Aangezien je nu gebruik maakt van een cache methode voor je website kan het voorkomen door de lokaal opgeslagen bestanden die jou website dan ophaalt (dat is caching) nog niet zijn bijgewerkt. Jij ziet dan nog geen veranderingen die je wel zojuist hebt doorgevoerd. Het is dan van noodzaak om deze veranderingen te zien dat je de cache ververst. je zegt dan simpelweg tegen de browser van je website bezoeker dat er nieuwe bestanden zijn aangetroffen en deze opnieuw moeten worden ingeladen.

Cache verversen doe je door bovenin je website te kiezen voor performance en dan te kiezen voor emty all caches. Als je daarna je website ververst zul je zien dat je website is bijgewerkt met de door jou doorgevoerde veranderingen.

Cloudflare

Buiten dat je bij Cloudflare een gratis SSL certificaat krijgt. De url van je website zal dan als volgend uitzien HTTPS://websitenaam.nl vind je bij Cloudflare nog tal van andere instellingen die je website verbeteren.

Bij het instellen van cloudflare wordt je door een installatie hiervan geloodst aan de hand van een paar stappen die je moet uitvoeren. Deze stappen leg ik hieronder uit.

In 5 stappen Cloudflare instellen

Hier typ jij de naam van je website inclusief https://www  waarna Cloudflare je DNS instellingen gaat ophalen

cloudflare-dns-steps

Cloudflare DNS step 1

Tijdens het ophalen van deze DNS records wordt je in een filmpje uitgelegd hoe Cloudflare werkt en wat ze voor je website kunnen betekenen. Je drukt daarna op de groene “Continue” knop rechts onderin.

scannen-dns-records

Scannen DNS records

De volgende stap is het kiezen van een van de diensten van Cloudflare. Ik zou als ik jou was eens beginnen met de gratis dienst die in vele gevallen voor een WordPress blog prima voldoet. Heb je echter veel bezoekers per maand kun je overwegen om het pro pakket te nemen. Voor je bedrijfspagina mits voorzien van veel bezoekers zou ik kiezen voor het business plan.

kies-cloudflare-plan

Kies Cloudflare plan

Daarna vraagt Cloudflare om je nameservers te veranderen in de gegevens van Cloudflare. Heb je zoals ik een Transip account is dit veranderen niet moeilijk. Je kunt dit natuurlijk ook doorsturen naar je hosting provider die dit makkelijk voor jou kan veranderen.

verander-nameservers-cloudflare

Klik bij Transip je domeinnaam aan in het linker menu en scroll iets naar beneden totdat je onderstaande instellingen vind en verander de primaire en secundaire nameserver in de instellingen die je bij Cloudflare gekregen hebt.

 

 

transip-nameservers-instellingen

Als je deze instellingen gedaan hebt heeft Cloudflare nog 24 uur nodig waarna je SSL certificaat actief wordt en je het kunt gebruiken. Een hele grote stap voor je zoekmachine optimalisatie heb je zojuist afgehandeld.

cloudflare-blogtip

Overige belangrijke instellingen op Cloudflare

 

menu-cloudflare

menu-cloudflare

Kies bij Cloudflare in het menu voor Crypto en scroll dan naar onder totdat je TLS 1.3 ziet staan en zet deze button aan. Iets verder zie je automatic HTTPS rewrites staan, ook deze button schakel je aan.

 

Cloudflare minify

Zet de 3 vinkjes zodat ook Cloudflare je Javascript, CSS en HTML bestanden zo klein mogelijk kan maken voor optimale laadtijden voor je gebruiker.

cloudflare-minify

Cloudflare minify

Always online

Bij de speed instellingen vind je ook nog Always online optie die je zekler moet aanzetten. Deze zorgt ervoor dat je website altijd online is. Mocht je server eens problemen hebben zorgt Cloudflare ervoor dat er toch een pagina zichtbaar is voor je bezoekers door een ge-cached website te tonen.

Omdat sommige WordPress gebruikers niet kunnen inloggen in hun backend nadat hun website gebruik maakt van SSL is het handig de admin van je website uit te sluiten van SSL. dit doe je bij “page rules”

cloudflare-page-rules

Cloudflare page rules

 

WP smush it

WP smush it is een WordPress plugin die ervoor zorgt dat zo goed als al je plaatjes die je gebruikt in je mediabibliotheek worden gecomprimeerd. Het comprimeren, kleiner maken van je afbeeldingen zorgt er natuurlijk voor dat je website sneller wordt ingeladen door je gebruiker. Maak daarom gebruik van deze compressie plugin om je website afbeeldingen zo klein mogelijk te houden. Dit zal je zoekmachine optimalisatie zeker ten goede komen.

wp-smush-it

WordPress smush it image compressie

WP SEO HTML Sitemap

Aangezien er geen HTML sitemap is op je website is het handig voor je gebruikers er een toe te voegen. Maar niet alleen je gebruikers willen deze sitemap maar ook Google. Let op dit is niet de sitemap wat de Yoast plugin ook al voor je verzorgt maar een losse plugin. Bovenstaande plugin houd wel rekening met alle instellingen die in de Yoast SEO plugin gedaan zijn.

html-sitemap-instellingen

SEO HTML sitemap instellingen

 

Conclusie

Voor je zoekmachine optimalisatie te regelen zijn er nog tal van factoren die je kunt aanpakken. Echter heb jij bovenstaande stappen allemaal doorgevoerd ben je al een heel eind op weg. Mocht je de WordPress website snelheid nog meer willen optimaliseren is het aan te raden ook dit artikel te lezen “WordPress website snelheid optimaliseren

Heb je veel profijt gehad van bovenstaande tips of heb je nog een aanvulling op dit artikel, laat het dan iemand anders ook weten door middel van een reactie hieronder.

 

 

Er is nog geen commentaar gegeven op dit artikel. Geef nu je mening!

Geef jouw mening!